Čo je barrique?

Čo teda znamená, keď na vínnej etikete vášho vína nájdete uvedené „barrique“?

Cieľom barikovania je senzorické obohatenie vína, ktoré sa (rôzne dlho) ponecháva v kontakte s páleným drevom. Dochádza tak k vzájomnej výmene aromatických látok medzi vínom a vypáleným vnútrajškom suda (barikovanie). Ide o pôvodne francúzsku technológiu starú približne 50 rokov.

Klasické barikovanie je finančne náročnejšie. Barikové sudy (väčšinou 225-litrové) sú dosť drahé (500 – 700 eur) a môžu sa použiť maximálne trikrát. Preto sa klasické barikovanie považuje za vec prestíže a vinárstva ich používajú len na vyzrievanie svojich najlepších vín. Snaha o zníženie výrobných nákladov a zvýšenie kontaktnej plochy vína a dreva vyústila až do výroby hranatých sudov. Sú skladnejšie a jednotlivé laty sa dajú otočiť a opäť použiť. Napriek tomu sa ich používanie veľmi nerozšírilo.

Na výrobu sudov je vhodný európsky a americký dub. Európsky dub má pomerne vysoký obsah trieslovín, v americkom skôr dominujú aromatické látky. Americké drevo sa po zbavení kôry píli a potom suší v peci, európske sa štiepa a potom nechá vyschnúť na vzduchu. To trvá i niekoľko rokov.

Pílené americké drevo je príťažlivejšie, z narušených buniek unikajú do vína arómy laktónov. Jednoduchšie spracovanie pílením (oproti štiepaniu) a rýchlejšie sušenie robí americké sudy o polovicu lacnejšie oproti európskym.

mceclip0-3

Drevo s ktorým prichádza víno do kontaktu, môže byť vypálené slabo, stredne alebo silno. Od stupňa vypálenia (a dĺžky kontaktu vína v sude) potom závisí sila arómy, ktorú dokáže drevo odovzdať samotnému vínu. Slabé vypálenie dáva vínu prírodný charakter, stredné spĺňa požiadavky červených vín, stredné-plus je najvhodnejšie na vyzrievanie bielych odrôd. Silne vypálené sudy prepožičiavajú vínu dymový akcent. Víno extrahuje z dubu vanilín, laktóny a neskvasiteľné sacharidy. Obohacuje sa tak o arómu dreva, korenia, kvietkov, orieškov, dymu, kakaa, kávy či karamelu. Vína s nízkym obsahom tanínov získavajú z dreva triesloviny, pri vínach s vysokým obsahom trieslovín dochádza naopak k poklesu tanínov vo víne.

Kontakt vína a dreva môže byť trojmesačný i dvojročný. Vždy však platí zásada, že pôvodný odrodový charakter vína nesmie byť prekrytý arómou bariku. Ak k tomu dôjde, víno je „prebarikované“ a stráca sa jeho krása. To často badať pri vínach pochádzajúcich z Nového Sveta (Kalifornia, Čile).

V našom vinárstve používame výhradne barikové sudy od firmy T.W. Boswell Polonyi, vyrobené zo slovenského dubu, taženého pri obci Hontianske Tesáre. 

mceclip1


Zdroje:  https://cork.sk/vedeli/co-znamena-ked-sa-sa-o-vine-povie-ze-jebarikovane/
              http://www.ironart.sk/barikove_sudy.html
              https://www.twboswell.com/